HISTORIKU I SHKOLLËS SONË
Shkolla jone qe nga viti 2008, me krenari mban emrin e patriotit dhe arsimdashesit preshevar Ibrahim Kelmendi.

Historiku i shkurter i shkolles shqipe ne Presheve.

Me 07.02.1945 u hap shkolla e pare shqipe ne menyre solemne nga heroi preshevar Abdulla Krashnica ne objektin e quajtur" vila Letafet ", prone e arsimdashesit preshevar Abdulla Haxhi Veliu.
Mesuesit e pare ishin: Hilmi Qerimi, Nazmi Mustafa, Abdulla Ukshini, Tajar Zylfiu etj.
Ne gjysmen e viteve te 60- ta te shek XX, u ndertua objekti i shkolles , i cili eshte edhe sot ne funksion. Shkolla quhej "15 Nentori" , deri ne vitin 2008, kur drejtoria e atehershme mori iniciative per nderrimin e emrit ne " Prof. Ibrahim Kelmendi". Ibrahim Osmani-Kelmendi lindi më 16 prill të vitit 1916 në Preshevë dhe vdiq më 24 janar të vitit 1979 në Melburn të Australisë, ishte patriot dhe shkrimtar shqiptar.
Jeta, ideali dhe vepra e tij, eshte udhëndriçim për gjeneratat e sotme dhe të nesërme , që jetët e njerëzve të lidhen në mënyrë të mrekullueshme me jetën dhe fatin e kombit të vet. Në këtë pikëtakim atdheun dhe nacional.